Zulte plant herdenkingsbos aan

  • 18 februari 2021

De gemeente plant een herdenkingsbos aan ter herinnering aan alle overledenen sinds het begin van de coronacrisis.
 
Wie in het afgelopen jaar afscheid nam van een dierbare, moest dit noodgedwongen in extra moeilijke omstandigheden doen. Door de maatregelen tegen het coronavirus moest dit afscheid in zeer beperkte kring plaatsvinden, met mondmasker, zonder innige knuffels van familieleden en vaak zonder koffietafel.

Het gemeentebestuur wil alle nabestaanden nu een alternatief herdenkingsritueel bieden door de aanleg van een herdenkingsbos. Het herdenkingsbos vormt een uitgestoken hand naar de rouwende gezinnen en families binnen de gemeente. Gezinnen en families bij wie het moeilijke en eenzame afscheid blijft nazinderen, ook na de uitvaartdienst. Het geeft plaats aan het rouwproces en houdt de herinnering aan de overleden inwoners levend.

In het najaar 2021 / het vroege voorjaar van 2022 zal de gemeente samen met nabestaanden het herdenkingsbos aanplanten. Het bos zal deel uitmaken van een grotere uitbreiding van het bestaande ondernemersbos (ook gekend als Beukenbos) te Zulte. Met dit nieuwe bos wil de gemeente letterlijk en figuurlijk extra zuurstof geven voor het vele verdriet dat geleden werd en wordt. Het idee achter dit initiatief komt deels uit het boek ‘Gemaskerd afscheid’ dat recent geschreven werd door Claude Croes, burgemeester van Deerlijk en rouwconsulent.

Nabestaanden van alle overledenen sedert 1 maart 2020 worden door de dienst burgerzaken gecontacteerd met een uitnodiging voor het aanbrengen van een herdenkingsplaatje, ter hoogte van de toegang tot het nieuwe bos. Vorige week werden de eerste families aangeschreven en ondertussen ontving de dienst al heel wat positieve reacties.
 
Troostplekken in samenwerking met FERM
De gemeente werkt ook samen met FERM voor het creëren van troostplekken, 1 per deelgemeente. Een troostplek is een groen plekje dat voor iedereen toegankelijk is. Een plek waar je troost kan vinden en waar bloemen fungeren als symbool voor verbondenheid, hoop en kracht. Een mooi, bijkomend initiatief dat een tastbare locatie biedt voor het rouwen.