Reveil 2017

2818661

Het gemeentebestuur van Zulte wenst opnieuw deel te nemen aan een ingetogen herdenkingsmoment voor alle overledenen op een kerkhof in Zulte, Olsene of Machelen.

Wat is Reveil?

Veel mensen hebben er behoefte aan om meer te doen op Allerheiligen dan een chrysant neer te leggen.

Reveil is een non-profitproject dat mensen op 1 november dichter bij elkaar brengt met muziek en lokale levensverhalen.

Op 1 november doorbreekt Reveil rond zonsondergang (17.00 - 18.00 uur) de stilte op zo veel mogelijk begraafplaatsen met intieme nummers en lokale verhalen.

Verschillende Vlaamse fanfares en artiesten spelen een korte, serene akoestische sessie voor een klein publiek op hun lokale begraafplaats. De lokale heemkring vertelt enkele levensverhalen van opmerkelijke overleden dorpsfiguren. 

Toeschouwers brengen kaarsen en lampen mee en luisteren naar de muziek en de verhalen.

Achtergrond

Reveil werd voor het eerst in 2014 georganiseerd door de brasspopband Zinger in hun thuishaven Deerlijk. Het project begon als een eerbetoon aan enkele Deerlijkse vrienden die op korte tijd overleden waren.

De reacties achteraf waren hartverwarmend. Een jaar later had Reveil z’n weg gevonden naar een twintigtal gemeenten en steden in Vlaanderen en Brussel.

Mensen die lang niet op een begraafplaats waren geweest, vonden hun weg terug. Om herinneringen op te halen aan geliefden, maar ook om te luisteren naar de vaak vergeten verhalen van overleden dorpsgenoten.  

Reveil wil samen met iedereen Allerheiligen nieuw leven inblazen door op 1 november de begraafplaats van zoveel mogelijk gemeentes onder te dompelen in een warme gloed van ingetogen muziek en lokale levensverhalen. Omdat op sommige graven geen bloem ligt. En omdat zoveel herinneringen te mooi zijn om te vergeten.

Het gemeentebestuur van Zulte is nog op zoek naar artiesten, muzikanten, vertellers, … om op 1 november 2017 tussen 17.00 en 18.00 uur een ingetogen ode te brengen aan de overledenen op de gemeentelijke begraafplaatsen.

Heeft u vragen en/of interesse om uw verhaal te vertellen, te zingen of muzikaal uit te drukken? Neem dan contact op met de cultuurdienst op cultuur@zulte.be of 09 243 14 04.

Terug naar alle nieuws