Fiets- & wandelroutes

Toerisme

Centrumstraat 8
9870 Zulte
T 09 243 14 24
F 09 243 14 01
toerisme@zulte.be
Medewerkers

Fietsen

Fietsenverhuur

In Machelen kunnen elke dag fietsen gehuurd worden.  Bij fietsverhuur Pushkin kan u terecht voor een traditionele of een elektrische fiets.  Hier kan u ook een tandem, kinderfietsen of kinderfietskar huren.  Verhuur voor groepen vanaf 10 personen is steeds op reservatie (minimum 1 week vooraf).  Prijzen per dag of halve dag.  Als u bij het huren van een fiets pech hebt, wordt gratis een vervangfiets voorzien.  Meer informatie en reservaties: Pushkin, Dorpsstraat 54, 9870 Zulte-Machelen, p.deketelaere@gmail.com of gsm 0495 40 23 60. 

Deze fietsenverhuur is in samenwerking met Brasserie “De afspanning”, Machelendorp 4, www.deafspanning.be.

Fietslus Machelen Gulderoute

Bewegwijzeringsbord Machelen GulderouteDe “Machelen Gulderoute” is een gezinsvriendelijke fietslus die langs vlakke en verkeersarme wegen loopt. De lusvorm zorgt ervoor dat u overal op het parcours kunt starten.

Deze route is bewegwijzerd en 32 km lang.  Het officiële startpunt is aan het ontmoetingscentrum “De Guldepoort”.  Dit is handig want daar is een parking zodat u uw auto kan parkeren en vandaar op de fiets kunt stappen.  De route laat u kennis maken met verborgen hoekjes natuur, historische boerderijen en de Leie.

Op cultureel en historisch vlak biedt de Machelen Gulderoute voor elk wat wils zoals o.a.: het Roger Raveelmuseum, de Franse Militaire Begraafplaats, de metalen spoorwegbrug, het pleintje “De Nieuwe Visie”, de Mariagrot … die allen beslist een stop of een bezoekje waard zijn. Onderweg komt u langs een aantal horecazaken waar u iets kunt eten en/of drinken.

Praktische informatie

Officieel vertrekpunt:

Georges-Jozef Imschootplein, 9870 Zulte-Machelen

Afstand: 

32 km in lusvorm

Brochure: 

De brochure bevat een kaart en een beschrijving van de bezienswaardigheden en kost 1,25 EUR.  Ze is verkrijgbaar bij de dienst Toerisme. Deze brochure is eveneens verkrijgbaar in de gemeentelijke bibliotheek.

Zwanenroute Olsene

Voorzijde kasteel te OlseneFietsen zit in de lift. Er is niet enkel het fietsroutenetwerk, maar de gemeente Zulte investeert ook in een gemeentelijke fietslus voor Olsene. Het accent ligt duidelijk op culturele aspecten. Met zijn 15 km is het een geschikte fietslus om in het weekend of na het werk nog eens buiten door te brengen in uw eigen streek. De lusvorm zorgt ervoor dat u overal op het parcours kan starten. De route passeert onder andere langs Olsene kasteel, de Leie, Olsene grot en vele rustige wegen met kapellen en mooie uitzichten.  De bijhorende brochure geeft u een overzicht van de route en een beschrijving van de bezienswaardigheden.

Praktische informatie

Officieel vertrekpunt:

Modest-Huysplein, 9870 Zulte-Olsene

Afstand: 

15 km in lusvorm

Brochure: 

De brochure bevat een kaart en een beschrijving van de bezienswaardigheden en kost 1,25 EUR.  Ze is verkrijgbaar bij de dienst Toerisme. Deze brochure is eveneens verkrijgbaar in de gemeentelijke bibliotheek.

Kapelletjesroute

tn_Kapelletjesroute cover brochureDe kapelletjesroute brengt u langs landelijke wegen en mooie, vaak verborgen, hoekjes van de gemeente Zulte.  Deze route loopt over de 3 deelgemeenten van Zulte (Zulte, Olsene en Machelen) en bedraagt 30 km.  U kan ze per fiets of te voet doen maar niet met de wagen.  Onderweg komt u 16 kapellen tegen.

De route is niet bewegwijzerd maar volgt zoveel mogelijk het bestaande fietsnetknooppuntennetwerk van de Leiestreek. Er is een brochure beschikbaar met een overzichtskaart, de routebeschrijving en foto’s met uitleg bij de verschillende kapellen. 

De kapelletjesroute kwam tot stand in samenwerking met de VLM - Oost-Vlaanderen.  Dit project werd gerealiseerd in het kader van het plattelandsproject Schelde-Leie en gecofinancierd door het Vlaams gewest.

Praktische informatie

Officieel vertrekpunt:

Kapel O.-L.-Vrouw ten Dale, op de hoek van de straat "Oude Weg" en "Looierijstraat", 9870 Zulte-Olsene

Afstand: 

30 km in lusvorm

Brochure: 

De brochure bevat een kaart en een beschrijving van de bezienswaardigheden en kost 1,25 EUR.  Ze is verkrijgbaar bij de dienst Toerisme.  Deze brochure is eveneens verkrijgbaar in de gemeentelijke bibliotheek.

Fietsknooppuntennetwerk Leiestreek

 Voor de echte liefhebbers van het stalen ros is er ook het fietsnetwerk door de Leiestreek. 
 In dit fietsnetwerk wordt gebruik gemaakt van de knooppuntenbewegwijzering. 
 Deze methode bestaat o.a. al in de provincie Limburg en is uitermate geliefd bij fietsers. 
 Ook de gemeente Zulte ligt op het fietsknooppuntennetwerk.

Fietstocht De Groote Oorlog WOI in Zulte en de Leiestreek

Maak kennis met het aparte verhaal van het bevrijdingsoffensief tijdens het najaar van 1918 via de begeleide fietstocht: “Met John en Pierre door de rapenvelden, de laatste weken van de Groote Oorlog in de Leiestreek.” De 30 km-lange fietstocht maakt de verbinding tussen de Amerikaanse militaire begraafplaats in Waregem en de Franse militaire begraafplaats in Machelen-aan-de-Leie. In het spoor van jonge Doughboys, Poilus en Afrikaanse tirailleurs brengt een streekverteller het verhaal van deze helse oorlogsweken.

De fietstocht is inhoudelijk opgebouwd met start en aankomst in Waregem maar er kan ook een andere startplaats (bijvoorbeeld een locatie in Zulte) worden afgesproken. Deze begeleide fietstocht voor groepen kan ook in het Frans, Engels of DuitsMeer informatie en boekingen: www.gidsenplus.be.

Militair kerkhof1
Klik om te vergroten

Wandelen

De gemeente Zulte bestaat uit drie deelgemeenten nl.: Zulte, Olsene en Machelen.  In elk van deze deelgemeenten vindt u een gemeentelijke wandelroute.   In Zulte neemt de kunstenaar en toneelschrijver Gaston Martens u op sleeptouw.  Met kunstschilder Modest Huys komt u langs de leuke plekjes in Olsene.  Voor Machelen kunt u via de Roger Raveelroute de verborgen hoekjes van de gemeente Machelen ontdekken.  Elke route is bewegwijzerd en u vindt een overzichtsbord van de route aan de start.  Voor elke wandelroute werd een brochure gemaakt.

De Roger Raveelroute

tn_Raveel_paalDe kunstenaar Roger Raveel (°1921) en de authentieke dorpssfeer van Machelen zijn de leidraad door deze wandeling. Langsheen de route kan u ook even rusten in één van de typische dorpsherbergen of gezellig tafelen in restaurant "De Karper" dat volledig in Raveeliaanse stijl is ingericht. Voor wie, na deze wandeling en na een bezoek aan het Raveelmuseum, nog meer wil zien beleven rond deze kunstschilder, hebben we enkele tips. Bezoek de kapel "Maria Hulp der Christenen" gelegen in de Posthoornstraat, op amper 1 km van de startplaats van de wandelroute. Keer daarvoor terug naar de Rijksweg, dwars deze en ga rechtdoor tot juist voor de spoorweg. Het volledige interieur werd verfraaid met fresco’s en schilderijen van de kunstenaar Roger Raveel. De kapel is open tijdens de kerkelijke diensten op zaterdag om 18.00 uur en op zondag om 11.00 uur. Andere bezoeken kunnen enkel na afspraak met de pastoor 09 386 27 25.

En in het naburige Deinze is er nog het "Museum van Deinze en de Leiestreek" waar u heel wat picturaal werk van deze Leiekunstenaar kan bewonderen.Geboortehuis schilder R. Debacker

We starten de route aan het Roger Raveelmuseum en zien o.a. het Raveelmuseum, de HH.Michiel-, Cornelius- en Ghislenuskerk, Machelen Put, het plein ‘De Nieuwe Visie’ en de Franse militaire begraafplaats.

tn_DSC05029

NIEUW en gratis te ontdekken: DE RAMBLER

Vanaf nu kan u een wandeling in de omgeving van het Roger Raveelmuseum maken door gebruik te maken van een toestel dat u de weg wijst nl. de rambler.

Via de wandeling maakt u kennis met plaatsen die een belangrijke rol spelen in het leven van de kunstenaar Roger Raveel. Deze Rambler, toont u de weg maar geeft ook toeristische informatie in woord en beeld. Er zijn 8 toestellen die gratis aangeboden worden in het Roger Raveelmuseum. Wel vooraf reserveren!

Praktische informatie

Officieel vertrekpunt:

Pad naast ingang van het Roger Raveelmuseum, Gildestraat 2-8, 9870 Zulte-Machelen

Afstand:

3,5 km in lusvorm

Kaart:

De kaart bevat een overzicht van de route en een beschrijving van de bezienswaardigheden. Deze kaart is verkrijgbaar tegen 1,25 EUR bij de dienst Toerisme. Deze kaarten zijn eveneens beschikbaar in het Roger Raveelmuseum en de gemeentelijke bibliotheek.

De Gaston Martensroute

Kapel Ten Dale in ZulteDe toneelschrijver Gaston Martens (1883 - 1967) werd in Zulte geboren en bracht een groot deel van zijn leven door in Zulte.  Hij heeft 25 van zijn toneelstukken geschreven in zijn ‘Villa Vogelenzang’ te Zulte.

De Gaston Martensroute loopt langs plaatsen in de gemeente die herinneren aan Gaston Martens.  Maar ook kunstschilder Georges Dheedene wordt niet vergeten. Via deze route komen we langs de kerk, Gaston Martens’ geboortehuis, het Baudreefje, Hof Boelaken, Villa Vogelenzang, het vroegere ‘Zonnehuys’, Hof ter Werft, de vroegere Kapellemolen, Kapel ten Dale, Hof ter Haghen, Hof ten Heede en het huis van Georges Dheedene.

De Modest Huysroute

Gedenkplaat Modest HuysDeze wandelroute werd opgedragen aan de Olsense Leieschilder Modest Huys (1874 - 1932).  Het heeft lang geduurd vooraleer impressionist Modest Huys de aandacht kreeg die hij verdiende. Nu wordt hij, zoveel jaren na zijn dood, naar waarde geschat en behoort hij definitief tot de groten van onze artistieke, vruchtbare Leiestreek.

De wandelroute loopt langsheen de bezienswaardigheden van de gemeente, met aandacht voor de natuur, de Leie, de oude dorpskom en natuurlijk voor Modest Huys zelf.

Via deze route komen we volgende bezienswaardigheden tegen: de kerk, het ontmoetingscentrum met gemeentepark, het kasteeltje ‘De twee Leeuwen’, kapel ‘Ter Zwiekeswal’, het geboortehuis van Modest Huys, de ‘Kerkhoek’, de Mariagrot, het kasteel van Olsene, het klooster en het Modest Huysplein.

Praktische informatie

Officieel vertrekpunt:

Gaston Martensplein voor de Gaston Martensroute
Kerkplein in Olsene voor de Modest Huysroute

Afstand:  

 5,5 of 7 km in lusvorm

Brochure:

De brochures bevatten een kaart van de route en een beschrijving van de bezienswaardigheden.  De brochures zijn gratis verkrijgbaar bij de dienst Toerisme.  Deze brochures zijn eveneens beschikbaar in het Roger Raveelmuseum en de gemeentelijke bibliotheek.

Natuurwandeling Leiemeersen

tn_Vooraanzicht kasteel TLNieuw is de natuurwandeling Leiemeersen (2,3 km): Achter het kasteel Te Lake vindt u de mooie natuurwandeling aan de Leiemeersen. Deze wandeling start aan het “Maïskot”, Oeselgemstraat 55, 9870 Zulte en loopt o.a. langs een oude Leie-arm. Stevige schoenen zijn nodig. De route is bewegwijzerd met houten paaltjes.  Een plan van deze route vindt u hier ( 8.1 MB).

Natuurwandeling de Gaverbeekse Meersen

Voor de natuurliefhebbers is er ook nog het natuurgebied de Gaverbeekse Meersen op de grens tussen Zulte en Waregem. U wandelt hier door de bedding van een oude spoorweglijn.  De wandeling bedraagt 5 km.

Wandel- en fietsroute Georges Dheedene                            wp7d4fcb99

Op deze wandelroute treed je in de voetsporen van de kunstenaar Georges Dheedene, en op de fietsroute in zijn bandensporen. Beide routes brengen je langs locaties die een rol hebben gespeeld in het leven van de schilder of die ooit model hebben gestaan in één van zijn werken. De wandelroute, ongeveer 8,5 km lang, voert de wandelaar langs Zultse wegen onder andere naar de dorpskern, Oude Leie, kapel Ten Dale. De fietsroute van 48km situeert zich grotendeels in het mooie lichtglooiende landschap van de Vlaamse Ardennen dat zich uitstrekt tussen Zulte en Oudenaarde. De weidse zichten van de Scheldevallei en passages door schilderachtige dorpjes zoals bijvoorbeeld Moregem en Nokere zullen de fietstoerist ongetwijfeld weten te bekoren. 

Praktische informatie

Officieel vertrekpunt:

Gaston Martensplein voor beide routes

Afstand: 

Wandelroute: 8,5 km lang, fietsroute: 48 km in lusvorm

Brochure: 

Naast een wegbeschrijving en weergave van de routes op een wegenkaart, bevat de brochure ook heel wat kleurrijke illustraties uit het oeuvre van Georges Dheedene.