Raveel 2021

17.01     RAVEELIANA - Een hommage aan Raveel

Raveel 2021 - RaveelianaHet feestjaar wordt ingeluid met het door Bart Van Kerchove gecomponeerde muziekstuk ‘Raveeliana’. Bart Van Kerchove en An Hoorelbeke brengen ‘Raveeliana’ vanuit het Roger Raveel Museum, aangevuld met beelden van het werk van Raveel in het Machelse straatbeeld en dit door de ogen van Alex Colpaert en Willy Nachtergaele.

Bekijk 'Raveeliana' hier.

13.02-31.03     RAAMPOËZIE - Gedichten in het straatbeeld

Raveel 2021 - RaampoëzieRaamgedichten brengen poëzie in het straatbeeld. Gedurende 6 weken wordt Zulte gehuld in een kleedje van poëzie. Met bijna 70 locaties kan je coronaveilig op stap. Stippel je eigen poëzieroute uit en geniet van gedichten van onder meer Paul Demets, Jo Gisekin en Rutger Kopland.

Prijs: gratis
Locatie:
pdf bestandRaampoëzie in Zulte (617 kB) - vanaf 20 februari
pdf bestandRaampoëzie in Olsene (348 kB) - vanaf 20 februari
pdf bestandRaampoëzie in Machelen (329 kB) - in de week van 22 februari
pdf bestandRaampoëzie in Groot Zulte (1.42 MB)

25.04     ERFGOEDDAG - Dauwtrip in het dorp van Raveel

Raveel 2021 - ErfgoeddagBij de overgang van nacht naar dag komt Machelen-aan-de-Leie, het dorp van Roger Raveel, tot leven. Een dauwtrip brengt ons langs bijzondere locaties en verrassende plekjes die onlosmakelijk verbonden zijn aan Raveel. De kunstenaar en zijn werk komen hierbij opnieuw tot leven.

Prijs: gratis
Locatie: start vanaf het Leieplein

07-09.05     ATELIER IN BEELD - Op bezoek bij kunstenaars

Raveel 2021 - Atelier in beeldGa op bezoek bij amateur en professioneel kunstenaars. Neem een kijkje in hun atelier en bewonder hun kunst. Ontmoet persoonlijk de kunstenaars en zie zijn of haar werkproces van dichtbij.

30.05     'HET WEB VAN OMTREK' - Voorstelling dichtbundel P. Demets

Raveel 2021 - Paul Demets (c) Kristien BuyseZultenaar Paul Demets publiceert dit voorjaar zijn nieuwe dichtbundel 'Het web van omtrek'. Een bundel met gedichten geschreven bij schilderijen en tekeningen van Roger Raveel. Hij komt dan ook graag zijn nieuwe bundel voorstellen aan het publiek in eigen gemeente.

Foto - (c) Kristien Buyse

21.06-21.09     ZOMERZOEKTOCHT - Ontdek Zulte en Gent met Davidsfonds

Raveel 2021 - ZomerzoektochtDe 35ste Davidsfonds Zomerzoektocht komt naar de Leiestreek! Ontdek Zulte, Gent en de Leiestreek eens op een andere manier tijdens de zomer. Verrassende vragen langs een lusvormig parcours laten je de streek met andere ogen bekijken, gastvrije horeca en handelaars bieden leuke extraatjes aan, de bijbehorende en gloednieuwe streekgids Zulte en Gent én een leuke prijzenpot.

Binnenkort meer info.

10-11.07     ROGER RAVEEL 100 - Feest aan de Leie

Raveel 2021 - Feest aan de LeieBinnenkort meer info

15.07-29.08     FOTOTENTOONSTELLING - 'Raveel 100'

Raveel 2021 - FototentoonstellingZulte viert op 15 juli 2021 de 100ste verjaardag van Roger Raveel. Met de fototentoonstelling ‘Raveel 100’ worden 100 betekenisvolle foto’s rond het leven van Roger Raveel tentoongesteld.

Wanneer: alleen in het weekend
Prijs: gratis
Locatie: Huis de Leeuw

 

19.08     WORLD PHOTO DAY - Workshops door J. Van Daele

Raveel 2021 - World Photo DayWorkshop voor hobbyfotografen
Tijdens deze workshop leren we kritisch kijken, we leren lichtsituaties inschatten, wanneer we welke composities gebruiken en hoe we de abstracte en figuratieve stijl van Roger Raveel op de gevoelige plaat kunnen vastleggen. Ook de opvallende kleurcombinaties in het werk van Raveel kan ons veel leren over dynamiek binnen een foto. Het is dus de bedoeling om grensverleggend te werken en jouw beelden naar een hoger niveau te brengen. Je gaat niet enkel met mooie plaatjes naar huis maar wel met een enorme kennis rond verhaal- en beeldvorming.

Benodigdheden: DSLR of Systeemcamera met objectief van/tussen 24-70mm

Workshop voor smartphone-fotografen
Hoe gebruik je jouw smartphone, welke composities passen bij welk onderwerp, hoe ga je met het aanwezig licht om en welke standpunten zorgen ervoor dat het onderwerp meer tot zijn recht komt? Dit leer je tijdens deze 3-uur durende workshop. We brengen Machelen op een mooie manier in beeld en leren ook hoe we de typische stijlkenmerken van Roger Raveel in het veld kunnen toepassen.

Benodigdheden: smartphone

Wanneer: 9.00 - 12.00 uur: hobbyfotografen, 13.30 - 16.30 uur: smartphone-fotografen
Prijs: betalend
Inschrijven: binnenkort meer info

11-12.09     OPEN MONUMENTENDAG  Raveelkapel opent de deuren

Raveel 2021 - Open Monumentendag WesttoerDe Raveelkapel is een ietwat verborgen kunstschat. Roger Raveel slaagde er in de kapel in het dagelijkse leven en de bidplaats in elkaar te laten overvloeien en creëerde er iets uniek. Tijdens het weekend van Open Monumentendag opent de Raveelkapel haar deuren. Breng een bezoek en kom meer te weten over de totstandkoming van dit kunstwerk.

Prijs: gratis
Locatie: Raveelkapel, Posthoornstraat 70 A
Inschrijven: binnenkort meer info

Foto - (c) Westtoer

31.10     WOUTER BERLAEN SOLO - 'Oltijd blijv'n goan'

Raveel 2021 - Berlaen_(c)PietStellamansBijna 20 jaar lang al neemt freelance bassist Wouter Berlaen uit Zulte zijn telefoon op voor gelijk welke artiest die verlegen zit om lage tonen. Van last-minute tot met voorbedachte rade.

Tel daarbij dat de man zich net geen 10 jaar geleden van de voornaam ontdeed om als BERLAEN zijn eigen songs in onvervalst Zults dialect in de spotlights te brengen en nog meer jongensdromen gaan in vervulling: van veelgedraaid op Radio 1 tot noteringen in de Radio 2 Ultratop. Van Nekkanacht met Raymond tot Radio 1 sessie met Johan Verminnen.

Wie hem al live aan het werk zag, kan beamen: elk concert is een feest. Van theater tot festivalweide, BERLAEN stuurt het integrale publiek al meezingend wandelen. Onder het eeuwige motto: “Oltijd blijv’n goan”. Aldus sprak Berlaen. En Bredero knikte instemmend.

 
Wanneer: 20.00 uur
Locatie: Gaston Martenszaal
Prijs: betalend
Inschrijven: binnenkort meer info

Foto - (c) PietStellamans

01.11     REVEIL - Ode aan de overledenen

Raveel 2021 - Reveil (c) stevenhendrix.beBinnenkort meer info

Foto - (c) stevenhendrix.be

21.11     KUNSTENDAG VOOR KINDEREN - Later word ik kunstenaar

Raveel 2021 - Kunstendag voor kinderenWorkshops door Nanoe Carremans van Artforum / Urban Woorden

Nanoe Carremans dompelt kinderen onder in de wereld van kunstenaar Roger Raveel. Kinderen gaan op zoek naar de persoon achter de kunstenaar om zich nadien zelf te transformeren tot artiest. Zo komen ze te weten wat er achter kunst schuilt, maar vooral ook in zichzelf en in de wereld.

Wanneer: 10.00 - 12.00 uur: 4-6 jaar, 13.00 - 16.00 uur: 6-9 jaar
Locatie: Ontmoetingscentrum
Prijs: betalend
Inschrijven: Binnenkort meer info

 

25.11     WEEK VAN DE SMAAK - Theedegustatie met hapjes

Raveel 2021 - TheedegustatieTheedegustatie door theesommelier Jozefien Muylle van Be Your Tea

Kunstenaar Roger Raveel was een theedrinker. Tijdens de Week van de smaak verdiepen we ons dan ook in thee. De wereld van de kwaliteitstheeën is ontzettend boeiend. Niet alleen is ze minstens even divers als bijvoorbeeld wijnen en biersoorten, ze is ook eeuwenoud. De eindeloze terroirs en productiewijzen zorgen voor een boeiende variatie aan smaken, geuren en texturen. Uiteraard is het fantastisch om de puurheid van een thee individueel te ervaren maar wat gebeurt er wanneer je de thee combineert met een hapje? Koekjes, chocolade en allerhande dessertjes lijken evident (al passen deze zeker niet bij elke thee) maar wat gebeurt er als je met een hartig gerechtje werkt? Kom en verken de mogelijkheden tijdens een interactieve degustatie. Na de sessie ga je met veel inspiratie thuis aan de slag.

Locatie: Ontmoetingscentrum
Prijs: betalend
Inschrijven: Binnenkort meer info

12    SLOTEVENEMENT - Afsluiten van een feestjaar

Raveel 2021 - Slotevenement (c) WesttoerBinnenkort meer info

Foto - (c) Westtoer

Roger Raveel Museum

Ontdek de kunst van Roger Raveel en nog meer Raveel 100! activiteiten op de website van het Roger Raveel Museum.

Atelier Roger Raveel

Bezoek zelf de prachtige ateliers van Roger Raveel en laat je inspireren.