Mondmaskers verplicht op kermis en markt

  • 10 juli 2020

De gemeente verplicht vanaf dit weekend het dragen van een mondmasker voor +12-jarigen op de openbare kermissen en markten. Burgemeester Simon Lagrange heeft daarvoor deze morgen een besluit genomen.

Zo wil hij het risico op verspreiding van het virus maximaal beheersen. Het is stilaan voor iedereen duidelijk dat het dragen van mondmaskers helpt om elkaar te beschermen. Gisteravond besliste het Overlegcomité nog om het dragen van een masker verplicht te maken in winkels, bioscopen, musea en dergelijke. Het is dan ook een logische stap om deze verplichting op gemeentelijk niveau door te trekken naar de openbare kermissen en markten, gemeentelijk organisaties op publiek domein waar veel mensen samenkomen.

De burgemeester vindt dit het goede moment om deze verplichting in te voeren. De zomervakantie is net begonnen, wat nieuwe situaties en risico’s met zich brengt: reizen naar het buitenland, jeugdkampen, terug toegelaten evenementen… Sinds 1 juli zijn ook kermissen opnieuw toegelaten, wat ook nieuwe situaties en risico’s meebrengt. De eerste kermis op grondgebied Zulte vangt vanavond aan in deelgemeente Machelen.

Deze verplichting is ook praktisch perfect te implementeren. Elke inwoner kreeg begin mei al een stoffen, herbruikbaar mondmasker aan huis geleverd door de gemeente. Bovendien zijn op de lokale markten en kermissen stewards aanwezig bij elke in- en uitgang. Zij zorgen voor handontsmetting en kunnen elke bezoeker indien nodig ook een chirurgisch, niet-herbruikbaar mondmasker aanbieden.

Kortom een beslissing die duidelijkheid schept en de veiligheid en de gezondheid van de bezoekers alleen maar ten goede komt.

Dit besluit werd afgestemd met de provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen.